Twee dagen lang hebben de deelnemers met veel energie gewerkt aan het verdiepen en verrijken van de conceptaanbevelingen. En aan hoe de verschillende aanbevelingen met elkaar te maken hebben. Dit gebeurde onder meer in gesprek met wetenschappers en ambtenaren. Zo deelden ambtenaren bijvoorbeeld kennis over de juridische haalbaarheid van conceptaanbevelingen. En over het huidige beleid. Verschillende wetenschappers deelden kennis over de gevolgen van maatregelen en welke andere mogelijkheden er zijn.
Raadpleging
Daarnaast gaven de onderzoekers van Populytics inzicht in de resultaten van de raadpleging. Van 16 april t/m 7 mei hadden namelijk alle Nederlanders de kans om het burgerberaad te laten weten wat zij belangrijk vinden. De deelnemers kregen niet alleen de resultaten te zien van de ‘open’ raadpleging waar heel Nederland aan kon meedoen, maar ook de uitkomsten van de ‘besloten’ raadpleging die is ingevuld door een representatieve groep Nederlanders.
Terugkoppeling KinderKlimaattop
Ook kreeg het burgerberaad bijzonder bezoek: een delegatie van kinderen en jongeren deelde de inzichten die zijn voortgekomen uit de Kinderklimaattop. Vol enthousiasme vertelden zij wat ze belangrijk vinden voor een duurzame toekomst en waarom het noodzakelijk is de jeugd te betrekken. Of zoals Pien (12 jaar) het verwoordde: “Kinderen kijken op een andere manier naar dingen dan volwassenen”. De Kinderklimaattop bestond uit twee bijeenkomsten. De eerste sessie was met 26 jongeren van 12 t/m 18 jaar en werd samen met UNICEF georganiseerd op 18 april. De tweede sessie vond plaats op 9 mei met 29 kinderen van 9 t/m 12 jaar en werd samen georganiseerd met De Kleine Ambassade. Het burgerberaad gebruikt de inzichten van de twee bijeenkomsten bij het opstellen van de aanbevelingen. De uitkomsten van de Kinderklimaattop worden, tegelijk met het advies van het burgerberaad, gepubliceerd in september.
Laatste bijeenkomst
In het weekend van 21 & 22 juni vindt de laatste bijeenkomst van het burgerberaad plaats. Hierin voeren de deelnemers de laatste gesprekken over de inhoud van het advies. In het bijzijn van de ministers Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de rapporteurs van de Tweede Kamer zal ook worden teruggeblikt op de afgelopen maanden. Op 29 september reikt het burgerberaad zijn advies uit aan het kabinet.