Waar de eerste drie bijeenkomsten vooral in het teken stonden van het ophalen van kennis en informatie, is in de vierde bijeenkomst een begin gemaakt met het maken van de eerste versie van de aanbevelingen. Ter voorbereiding op de bijeenkomst had een aantal deelnemers de terugkerende inhoudelijke thema’s van de eerste bijeenkomsten van het burgerberaad in kaart gebracht, de zogenoemde ‘rode draden’. Deze inzichten vormden de start van het gesprek in het burgerberaad tijdens het vierde weekend. In verschillende sessies verdiepten de deelnemers zich verder in de verschillende onderwerpen en onderzochten de ingewikkelde keuzes die deze met zich meebrengen. Op zondag leidde dit tot een eerste formulering van de aanbevelingen, die de komende bijeenkomsten verder worden verrijkt en uitgewerkt.
Publieksraadpleging
Ook stond de publieksraadpleging op de agenda. Voordat het burgerberaad zijn definitieve advies opstelt voor het kabinet en de Tweede Kamer, schakelt het de hulp in van het hele land. Afgelopen weekend heeft het burgerberaad de raadpleging verder vorm gegeven, zodat deze van 16 april t/m 7 mei op www.burgerberaadpleging.nl door heel Nederland kan worden ingevuld.
Kamerleden
Verder zijn alle leden van de Tweede Kamer uitgenodigd om bij de vierde of vijfde bijeenkomst aanwezig te zijn. Zo kunnen zij zelf zien hoe het burgerberaad is samengesteld en te werk gaat. Daarnaast is het plan ontstaan om met een groep deelnemers van het burgerberaad naar Den Haag te gaan om daar met de kamerleden in gesprek te gaan over hun ervaringen tot nu toe.
Nog twee bijeenkomsten
In de weekends van 17 & 18 mei en 21 & 22 juni vinden de laatste twee bijeenkomsten plaats. Hierin werken de deelnemers van het burgerberaad verder aan de concept aanbevelingen en formuleren ze het definitieve advies dat zij in september uitreiken aan het kabinet en de Tweede Kamer.