In september 2025 overhandigt het burgerberaad zijn advies aan het kabinet. Het kabinet geeft binnen zes maanden een reactie. Het geeft aan welke aanbevelingen in het advies het overneemt, welke niet en vertelt waarom dit zo is (motiveringsplicht). De uiteindelijke keuze om een aanbeveling wel of niet over te nemen ligt dus bij het kabinet.
De Tweede Kamer bespreekt hierna het advies van het burgerberaad en de kabinetsreactie in een debat. In een slotbijeenkomst (september 2026) bespreken het kabinet en de Tweede Kamer met het burgerberaad hoe opvolging is gegeven aan hun advies.
Waarin onderscheidt een burgerberaad zich van een referendum?
Een burgerberaad en een referendum zijn twee verschillende manieren om burgers te betrekken bij politieke besluitvorming. Bij een referendum maken kiezers doorgaans een keuze maken uit twee alternatieven, bijvoorbeeld ‘voor’ of ‘tegen’. De uitkomst kan bindend of raadgevend zijn.
Bij een burgerberaad staat dialoog centraal. Een (representatieve) groep gelote inwoners komt bij elkaar om over een periode van 4-8 maanden over een maatschappelijk vraagstuk in gesprek te gaan. In ons geval klimaat. Doel is om de politiek te adviseren. Het proces is deliberatief. Dit betekent dat deelnemers op basis van informatie en uitgebreid overleg komen tot een advies. Bij het Nationaal Burgerberaad Klimaat gaat het om een advies aan het kabinet.