Nationaal Burgerberaad Klimaat in gesprek met ruim 50 deskundigen

08-03-2025

Op zaterdag 8 maart waren ruim 50 deskundigen te gast bij het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Zij gingen met de deelnemers van het burgerberaad in gesprek. De opgedane inzichten vormen voor het burgerberaad de basis voor het advies aan het kabinet en de Tweede Kamer.

De deskundigen die afgelopen weekend langs kwamen waren wetenschappers, ervaringsdeskundigen, belanghebbenden of ambtenaren vanuit de overheid (zie volledige lijst). Het burgerberaad heeft zelf bepaald wie werd uitgenodigd. Dit heeft geleid tot een grote verscheidenheid aan inzichten en perspectieven die zijn ingebracht. In verschillende werkvormen van 45 minuten gingen de deskundigen met kleine groepjes deelnemers in gesprek. Het ging onder andere over meer algemene onderwerpen als gedragsverandering, de kosten van klimaatbeleid en de vorming van en besluitvorming over klimaatbeleid. Zo gingen de filosofen Marc Davidson (Radboud Universiteit) en Maarten Boudry (Universiteit Gent) met elkaar in gesprek over de vraag hoe we regels met elkaar kunnen afspreken voor eerlijk klimaatbeleid. Leids hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets sprak de deelnemers bij over hoe de wetenschap werkt en hoe deelnemers betrouwbare informatie kunnen herkennen.

 

Eten, spullen en reizen

Natuurlijk ging het ook over de drie thema’s die centraal staan bij dit burgerberaad: eten, spullen gebruiken en reizen. Zo ging Tim van Hattum (Wageningen Universiteit & Research) met de deelnemers in gesprek over  hoe Nederland er in 2120 uit zou kunnen zien. Hij ging daarbij onder meer in op de landbouw en het reisgedrag. Ook waren Meta Knol, Fernand de Willigen en Jan Willem Haisma (alle drie boer) te gast om te delen hoe het is om boer te zijn in 2025. Hierbij ging het over hoe je eten betaalbaar houdt voor iedereen en tegelijkertijd aandacht hebt voor het klimaat. En natuurlijk ging het zaterdag ook over veel andere onderwerpen, zoals luchtvaart, elektrisch rijden, het openbaar vervoer en de infrastructuur die hiervoor nodig is. Zo sprak Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie (Vrije Universiteit Amsterdam), met de deelnemers over de effecten van beleidsmaatregelen op het verduurzamen van verkeer en vervoer.

 

Nog drie bijeenkomsten

De deelnemers hebben de eerste drie bijeenkomsten veel kennis en nieuwe inzichten opgedaan. Ook hebben ze met elkaar bepaald welke thema’s en vragen ze verder willen verdiepen. Er volgen nu nog drie bijeenkomsten van het burgerberaad. Hierin werken de deelnemers aan het advies dat antwoord zal geven op de vraag ‘hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken én reizen op een manier die beter is voor het klimaat’. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats in het weekend van 12 en 13 april.

Nieuwsgierig geworden naar deze derde bijeenkomst? Check dan de video’s die we hebben gemaakt.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen