De deelnemers van het burgerberaad hebben in het tweede weekend (8 en 9 februari) bij elkaar 27 veldbezoeken afgelegd om kennis uit de praktijk op te doen.
De veldbezoeken vormen een belangrijk onderdeel van het burgerberaad. Naast theoretische kennis over eten, spullen gebruiken en reizen willen de deelnemers ook de praktijk leren kennen. De deelnemers hebben ervaren hoe 27 verschillende organisaties dagelijks met eten, spullen gebruik en reizen bezig zijn. In groepen van 10-15 deelnemers gingen zij op locaties in het hele land in gesprek met ondernemers, maatschappelijke initiatieven en ervaringsdeskundigen. Zo deden zij kennis op in de praktijk over kansen en dilemma’s.
Keuze voor kennis en type deskundigen
Op zondag wisselden de deelnemers ervaringen van de verschillende veldbezoeken uit. En is besproken welke thema’s en patronen (rode draden) zij zien ontstaan. En welke vragen ze verder willen onderzoeken. Op basis daarvan hebben de deelnemers samen gekozen aan welke kennis zij behoefte hebben en met welk type deskundigen zij daarover tijdens de volgende bijeenkomst op 8 maart in gesprek willen.
Deelnemers kijken mee
In de week na de bijeenkomst koppelt de onafhankelijke projectorganisatie samen met Team Kennis namen van mensen aan de keuzes van het burgerberaad voor kennis en deskundigen. Team Kennis is een team van deelnemers dat tijdens de tweede bijeenkomst door het burgerberaad is gevormd. Zij kijken namens het hele burgerberaad mee en zorgen ervoor dat de deskundigen die door het burgerberaad op 8 maart worden uitgenodigd, kunnen helpen met de kennis waar het burgerberaad naar op zoek is. Dit kunnen mensen zijn uit de wetenschap, ervaringsdeskundigen, belanghebbenden of ambtenaren vanuit de overheid.
Verschillende perspectieven
De keuze voor deskundigen die het burgerberaad uitnodigt, wordt mede gemaakt op basis van de suggesties voor deskundigen die het burgerberaad eerder zelf heeft aangeleverd. En op basis van suggesties van de onafhankelijke wetenschappelijke werkgroep, de ambtelijke werkgroep (over beleidsdeskundigen binnen de overheid), en suggesties van maatschappelijke organisaties. Er wordt daarbij zoveel mogelijk voor gezorgd dat kennis beschikbaar is vanuit verschillende perspectieven.
Nieuwsgierig geworden naar deze tweede bijeenkomst? Bekijk dan de video's die we hebben gemaakt.
