Leden wetenschappelijke werkgroep bekend

Fotograaf: Bas Czerwinski
19-12-2024

De leden van de wetenschappelijke werkgroep van het Nationaal Burgerberaad Klimaat zijn bekend. Tien deskundigen geven de projectorganisatie advies over wetenschappelijke kennis die kan worden gedeeld met het burgerberaad.


Wie zitten in de werkgroep?
In de werkgroep zitten 10 deskundigen. Samen hebben zij veel kennis over eten, reizen, spullengebruik en klimaatverandering. En ook over onderwerpen zoals gedrag, rechtvaardigheid en economie. De leden van de wetenschappelijke werkgroep zijn:

  1. Antoine Heideveld – Het Groene Brein
  2. Behnam Taebi – Technische Universiteit Delft
  3. Goda Perlaviciute – Rijksuniversiteit Groningen
  4. Hans Peter Honkoop – Milieu Centraal
  5. Jetske Bouma – Planbureau voor de Leefomgeving
  6. Lilou van Lieshout – Voedingscentrum
  7. Reint Jan Renes – Hogeschool van Amsterdam
  8. Rens van Tilburg – Sustinnova
  9. Rosa Groen – De Haagse Hogeschool
  10. Stefan Bakker - Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

De leden van de werkgroep zijn geselecteerd door een selectiecommissie van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, nadat er eerst een open uitvraag voor nominaties is gedaan.


Kennis in het burgerberaad
Het burgerberaad krijgt kennis aangereikt door verschillende mensen en in allerlei vormen. Deze kennis helpt het burgerberaad om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: hoe kunnen we als Nederland eten, reizen en spullen gebruiken op een manier die beter is voor het klimaat?. En om tot een onderbouwd advies te komen aan het kabinet en de Tweede Kamer. De organisatie van het burgerberaad is onafhankelijk en zorgt dat kennis vanuit verschillende perspectieven voor het burgerberaad beschikbaar is. Het burgerberaad kan gebruik maken van:

  • wetenschappelijke kennis,
  • kennis over beleid,
  • kennis van belanghebbenden en ervaringsdeskundigen.

Ook gaan de deelnemers op veldbezoek om te zien hoe mensen en organisaties in Nederland dagelijks bezig zijn met eten, spullen gebruiken en reizen.

De deelnemers van het burgerberaad bepalen zoveel mogelijk zelf welke kennis ze willen ontvangen en gebruiken, en welke deskundigen en betrokkenen ze spreken.
 

Wat doet de wetenschappelijke werkgroep?

De wetenschappelijke werkgroep geeft advies aan de projectorganisatie over kennis die het burgerberaad kan gebruiken. De wetenschappelijke kennis die wordt gedeeld is kennis waar erkende wetenschappelijke instituten het over eens zijn. Wanneer er verschillende wetenschappelijke inzichten of interpretaties bestaan over één onderwerp, krijgen de deelnemers hier ook inzicht in.

Ook geeft de werkgroep advies over deskundigen waarmee het burgerberaad in gesprek kan. Als het burgerberaad dat wil, helpt de wetenschappelijke werkgroep door conceptaanbevelingen te bekijken. En de leden van de werkgroep zijn beschikbaar voor het beantwoorden van vragen van het burgerberaad.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen