Niet alleen is het aantal aanmeldingen hoog, ook laat een eerste analyse van de inschrijvingen zien dat er sprake is van een goede afspiegeling van Nederland. En daar is de voorzitter van het Nationaal Burgerberaad Klimaat, Nienke Meijer, blij mee. “De diversiteit in aanmeldingen – zowel qua woonplaats, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau als mening over klimaatbeleid – geeft ons de zekerheid dat we straks 175 mensen kunnen loten die een dwarsdoorsnede van Nederland vormen. Dit zorgt ervoor dat de verschillende perspectieven op klimaatverandering – en ideeën en maatregelen om dit tegen te gaan – in dit burgerberaad een plek hebben. Ook leidt de diverse samenstelling ertoe dat de rest van Nederland zich kan herkennen in dit burgerberaad”.
Volgende stappen
Nu duidelijk is hoeveel van de 70.000 genodigden hebben aangegeven graag mee te willen doen met het burgerberaad, is het tijd voor de volgende stap: de loting van de 175 deelnemers. Half december zijn de deelnemers van het Nationaal Burgerberaad Klimaat bekend.
Over het Nationaal Burgerberaad Klimaat
Het kabinet wil de ideeën van de mensen in dit land gebruiken bij een van de grootste vraagstukken van deze tijd: het tegengaan van klimaatverandering. Daarom is er het eerste Nationaal Burgerberaad Klimaat. Hierin komen 175 mensen in de eerste helft van 2025 6 weekenden bij elkaar. Zij gaan met elkaar en met deskundigen in gesprek over de vraag: hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?. Dit leidt tot een advies aan het kabinet. Dat vertelt binnen een half jaar welke adviezen het overneemt en waarom. Daarna bespreekt de Tweede Kamer het advies en de kabinetsreatie.