Factcheck video’s deskundigen 8 maart 

Deze pagina is een bijlage bij de video’s van Bijeenkomst 3 8 maart | Burgerberaad klimaat.


8 maart, in gesprek met deskundigen

Op 8 maart vond de derde bijeenkomst van het Nationaal Burgerberaad Klimaat plaats. Hier waren ruim 50 deskundigen door het burgerberaad uitgenodigd om hun kennis en ervaring te delen met de deelnemers. De groep deskundigen bestond uit mensen met uiteenlopende perspectieven en achtergronden: wetenschappers, ervaringsdeskundigen, belangenvertegenwoordigers en ambtenaren (zie volledige lijst). Het burgerberaad heeft zelf gekozen wie werd uitgenodigd (zie keuzeproces deskundigen). Dit heeft geleid tot een grote verscheidenheid aan inzichten en perspectieven die zijn ingebracht. In verschillende werkvormen van 45 minuten gingen de deskundigen tijdens 4 rondes met kleine groepjes deelnemers in gesprek. De vragen van de deelnemers van het burgerberaad waren leidend, waardoor elke sessie een eigen verloop kende en andere accenten kon krijgen.
 

Interviews op video

De deskundigen zijn na afloop geïnterviewd op video. In de interviews zijn de deskundigen gevraagd welke kennis zij gedeeld hebben met het burgerberaad:

  • Over welk onderwerp gingen ze met het burgerberaad in gesprek?

  • Wat waren de meeste/belangrijkste vragen?

  • Wat waren de belangrijkste inzichten?

Dit geeft de deelnemers van het burgerberaad de mogelijkheid video’s te bekijken van deskundigen die zij zelf niet tijdens de bijeenkomst hebben kunnen spreken. Deze video’s deelt de projectorganisatie ook met de rest van Nederland via de website. Zo kan iedereen zien welke deskundigen te gast waren bij de derde bijeenkomst en van welke kennis het burgerberaad gebruik maakt.


Beoordeling op feitelijke juistheid

Sommige deelnemers gaven aan het lastig te vinden om te bepalen wat betrouwbare kennis is. Het kost ook veel tijd om betrouwbare bronnen te vinden en te doorzoeken. Als onafhankelijke organisatie hechten wij grote waarde aan de duiding van kennis met betrekking tot de betrouwbaarheid. Daarom hebben wij alle feitelijke uitspraken in de video’s onderzocht op hun juistheid. Met ‘feitelijk’ bedoelen we dat de informatie op waarheid te onderzoeken valt en dat het niet om een mening gaat. Nadat we deze (bijna 40) feitelijke uitspraken verzameld hebben, is voor al deze uitspraken onderzocht in hoeverre deze met betrouwbare bronnen te onderbouwen zijn en in overeenstemming zijn met de wetenschappelijke literatuur. Dit proces heet ‘factchecken’. Uitgangspunt is dat we bij het factchecken kijken naar de kennis waar erkende wetenschappelijke instituten het over eens zijn (consensus). Wanneer er verschillende wetenschappelijke inzichten of interpretaties bestaan over één onderwerp, geven we hier inzicht in. Wij baseren onze factcheck op het advies van de wetenschappelijke werkgroep. Waar onderwerpen onvoldoende aansloten op de expertisegebieden van de wetenschappelijke werkgroep, hebben we andere (gespecialiseerde) wetenschappers om advies gevraagd.


Uitkomst

Uit de factcheck bleek dat de meeste uitspraken van de deskundigen in de video’s wetenschappelijk te onderbouwen zijn, en niet in tegenspraak zijn met de belangrijkste wetenschappelijke publicaties over het betreffende onderwerp. Er zijn een aantal uitspraken gedaan die weliswaar feitelijk juist zijn, maar wel enige toelichting of context nodig hebben. Ook bleken er enkele uitspraken te zijn die tegen de wetenschappelijke consensus ingaan. In het document in de rechterkolom lichten we de factcheck toe voor de 7 uitspraken die ofwel toelichting behoeven ofwel tegen de wetenschappelijke consensus ingaan. 

Cookie-instellingen